Πανακότα με γιαούρτι: Απολαύστε ένα νόστιμο και υγιεινό γλυκό
Πανακότα, το κλασικό ιταλικό γλυκό με τη βελούδινη υφή και τη δροσερή γεύση. Μπορεί να είναι ένα από τα πιο απολαυστικά επιδόρπια, αλλά τείνει να είναι πλούσια σε θερμίδες – άλλωστε, το όνομά της κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «μαγειρεμένη κρέμα». Ακολουθεί μια πιο υγιεινή παραλλαγή του διάσημου γλυκού, με στραγγιστό γιαούρτι και μέλι.
Σε τι διαφέρει αυτή η πανακότα;Περιλαμβάνει κυρίως γιαούρτι, περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση κρέμας γάλακτος.
Η ζελατίνη διαλύεται σε μικρή ποσότητα κρέμας γάλακτος (25γρ.) πριν ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Το μέλι αντικαθιστά μεγάλο μέρος της ζάχαρης, δημιουργώντας ένα πιο υγιεινό γλυκό.
Το αποτέλεσμα είναι μια απολαυστική πανακότα, με πλούσια υφή αλλά χωρίς υπερβολική γλυκύτητα, που μπορείτε να απολαμβάνετε ξανά και ξανά!
Συνταγή για υγιεινή πανακότα με γιαούρτι και μέλι
Υλικά1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1/3 φλιτζανιού μέλι, και επιπλέον για το σερβίρισμα
1 βανίλια, σπόροι ξύσμα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
2 φλιτζάνια ελληνικό γιαούρτι με πλήρες γάλα
Φρέσκα βατόμουρα ή/και σμέουρα, για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με τη ζελατίνη μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε το μείγμα μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε μια μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το γάλα, το μέλι, τους σπόρους βανίλιας και το αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Αφήστε το να σιγοβράσει και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε το μείγμα ζελατίνης και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
Προσθέστε το γιαούρτι και χτυπήστε με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Μοιράστε το μείγμα γιαουρτιού σε 6 φόρμες και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί.
Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε τις φόρμες με την πανακότα στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν και να σφίξουν, τουλάχιστον 4 ώρες και έως και 1 ημέρα.
Ξεφορμάρετε τις πανακότες (αν θέλετε).
Διακοσμήστε με τα μούρα και περιχύστε με επιπλέον μέλι, αν θέλετε.
https://www.oparlapipas.gr/2024/02/blog-post_55.html
0 comments: