Τι κίνδυνος υπάρχει όταν καταπίνουμε τσίχλα
Εάν καταπιείτε τσίχλα, είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός σας δεν μπορεί να την χωνέψει. Αλλά η τσίχλα δεν μένει στο στομάχι σας. Κινείται σχετικά άθικτη μέσω του πεπτικού σας συστήματος και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μεγάλες ποσότητες τσίχλας σε συνδυασμό με δυσκοιλιότητα μπορεί να μπλοκάρουν τα έντερα σε παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποθαρρύνεται η συχνή κατάποση τσίχλας, ειδικά στα παιδιά.
Πως παρασκευάζονται οι τσίχλες
Παλαιότερα, οι τσίχλες συνήθως παρασκευάζονταν από τη ρητίνη των δέντρων. Σήμερα , οι τσίχλες παρασκευάζονται από μια ουσία που ονομάζεται «βάση τσίχλας» (gum base), η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συνθετική δηλαδή δεν προέρχεται από πραγματικά συστατικά τροφίμων. Η βάση της τσίχλας είναι μη θρεπτική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχει καμία θρεπτική αξία και είναι μη αφομοιώσιμη, δηλαδή το σώμα μας δεν μπορεί να τη διασπάσει όπως κάνει με άλλες τροφές. «Η τσίχλα δεν μπορεί να αφομοιωθεί, έτσι απλά μένει στο έντερο σε όλη τη διαδρομή της μέσα στο σώμα μας και δεν διασπάται», εξηγούν οι ειδικοί.
Πότε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας
Το να καταπιείτε ένα κομμάτι τσίχλας πιθανότατα δεν θα σας βλάψει. Αλλά πέρα από αυτό, να είστε προσεκτικοί. Οι ειδικοί λένε ότι η κατάποση πολλών τσιχλών σε σύντομο χρονικό διάστημα – ας πούμε, ένα τεμάχιο την ημέρα για μια εβδομάδα – μπορεί να θέσει το πεπτικό σας σύστημα σε κίνδυνο. «Αν το κάνετε αυτό κάθε μέρα ή πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να προκληθεί εντερικό μπλοκάρισμα», προειδοποιούν οι γιατροί. «Οτιδήποτε φάτε μετά από αυτό δεν θα μπορέσει να περάσει μέσα από τα έντερα, κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει πόνο» προσθέτουν.
https://hellas-now.com/ti-kindynos-yparchei-otan-katapinoyme-tsichla/
0 comments: