Γνωρίζεται πως γίνεται η καστανή ζάχαρη; Είναι πιο υγιεινή από την λευκή;
Είναι πιο υγιεινή η καστανή ζάχαρη από την λευκή;
Ας δούμε πώς παράγεται η ζάχαρη:
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα (ρίζα). Όσον αφορά πρώτο λοιπόν, που είναι και το συνηθέστερο:
-Αφότου το ζαχαροκάλαμο περισυλλεγεί, κόβεται σε μικρά κομμάτια
-Τα κομμάτια αυτά κονιορτοποιούνται, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό ζαχαροκάλαμου
-Ο χυμός αυτός έχει συνήθως κάποιες ακαθαρσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια μίσχου κλπ, γι’ αυτό και στη συνέχεια υπόκειται διήθησης με μηχανικές και χημικές διεργασίες
-Το καθαρισμένο υγρό στη συνέχεια βράζει, έως ότου το νερό εξατμιστεί
-Ο υπόλοιπος “χυμός” θερμαίνεται και πάλι και η ζάχαρη αρχίζει να κρυσταλλώνεται. Ένα παραπροϊόν από αυτήν τη διεργασία ονομάζεται “μητρικό” και είναι η πηγή της μελάσας.
-Τέλος, με την μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι ζάχαρης.
Το αποτέλεσμα είναι ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι σχετικά μεγάλα και έχουν ένα καφέ χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ΔΕΝ είναι η καστανή ζάχαρη.
Η ακατέργαστη ζάχαρη μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο για περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργήσει τη λευκή ζάχαρη που γνωρίζουμε:
-Η ακατέργαστη ζάχαρη θερμαίνεται και λιώνει πάλι σε υγρή μορφή.
-Ο χρωματισμός απομακρύνεται με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου ή το διοξείδιο του ασβεστίου.
-Το υγρό βράζεται για μια τελευταία φορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην τελευταία μορφή της λευκής ή “ραφιναρισμένης” ζάχαρης.
Και εδώ είναι το μυστικό…
Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή ζάχαρη. Κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρη, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας.
Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην καστανή και την λευκή ζάχαρη εντοπίζονται στην γεύση και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κάθε είδος στο μαγείρεμα γλυκών και φαγητών.
iatropedia.gr
0 comments: