Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης






Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης. Η ιδιοπαθής υπέρταση αναφέρεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι πολυπαραγοντική και δεν έχει ξεκάθαρη αιτία.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θνησιμότητας παγκοσμίως και συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών. Ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των κρουσμάτων καρδιαγγειακής νόσου ήταν 523 εκατομμύρια το 2019, με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να έχουν τον υψηλότερο επιπολασμό και την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη να έχουν την υψηλότερη θνησιμότητα.



Οι επιστήμονες έλαβαν δεδομένα συνοπτικής μελέτης συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος για την πρόσληψη μαύρης σοκολάτας από τον ιστότοπο MRC Integrative Epidemiology Unit (University of Bristol). Τα δεδομένα περιελάμβαναν 64.945 Ευρωπαίους συμμετέχοντες. Επιπλέον, οι επιστήμονες έλαβαν συνοπτικά δεδομένα για καρδιαγγειακές παθήσεις από διάφορες διαθέσιμες στο κοινό μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν την αιτιολογική σχέση μεταξύ της γενετικά προβλεπόμενης πρόσληψης μαύρης σοκολάτας και των κινδύνων για 12 καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κολπική μαρμαρυγή, μη ρευματική βαλβιδοπάθεια, μη ισχαιμική καρδιοπάθεια, υπέρταση, φλεβική θρομβοεμβολή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Διεξήγαγαν επίσης ευαίσθητες αναλύσεις για να αξιολογήσουν την ευρωστία των αποτελεσμάτων της ανάλυσης.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης.

Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι η γενετικά προβλεπόμενη πρόσληψη μαύρης σοκολάτας σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης και ενδεικτικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι φλαβανόλες που υπάρχουν στις μαύρες σοκολάτες μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, να προάγουν την αγγειοδιαστολή και να αποτρέψουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων αυξάνοντας την απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου. Οι φλαβανόλες είναι επίσης γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Όλες αυτές οι δραστηριότητες των φλαβανολών πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα δεδομένα υπέρτασης που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνουν περιπτώσεις δευτεροπαθούς υπέρτασης, που είναι ουσιαστικά η εκδήλωση νεφρικής νόσου, νεφρικής αγγειακής νόσου και ορισμένων ενδοκρινικών παθήσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, η μελέτη δεν διερευνά καμία αιτιολογική σχέση αυτών των ασθενειών με την πρόσληψη μαύρης σοκολάτας. Έτσι, οι επιστήμονες συμβουλεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στη μαύρη σοκολάτα για την πρόληψη της ιδιοπαθούς υπέρτασης. Αντίθετα, τα άτομα υψηλού κινδύνου για ιδιοπαθή υπέρταση μπορούν να αντικαταστήσουν τα ανθυγιεινά σνακ με μαύρη σοκολάτα για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Συνολικά, η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόληψη της ιδιοπαθούς υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό. Απαιτείται περισσότερη κλινική έρευνα για να εδραιωθεί σταθερά η αιτιώδης σχέση μεταξύ της πρόσληψης μαύρης σοκολάτας και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

https://hellas-now.com/mayri-sokolata-meionei-ton-kindyno-ypertasis/
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: