Κράνα
Στις θεραπευτικές ιδιότητες των κράνων συγκαταλέγονται η βελτίωση της όρασης και της μνήμης, ενώ λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων τους εικάζεται ότι επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων!
Τι γίνεται όμως όταν δεν καταναλώνουμε τους καρπούς όπως τους παίρνουμε από το φυτό, αλλά προτιμάμε προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία τους, όπως η κομπόστα, η μαρμελάδα, το λικέρ: Προσλαμβάνουμε άραγε όλα αυτά τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που αναφέραμε πιο πάνω;
Σε ειδική μελέτη (Εργαστήριο Δενδροκομίας. Γεωπονική οχολή ΑΠΘ) που έγινε σε απόσταγμα, αφέψημα και λικέρ από κράνα ποικιλίας Ντούλια (από το όνομα του πρωτοπόρου καλλιεργητή), φάνηκε πως το λικέρ εξακολουθούσε να εμπεριέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D και φαινολικών ουσιών, αλλά και να κατέχει σημαντική ολική αντιοξειδωτική ικανότητα.
Πώς θα φτιάξουμε το λικέρ:
Υλικά:
1 κιλό κράνα (αν είναι κι άγρια, ακόμη καλύτερα!)
1 κιλό ζάχαρη
3-4 κομμάτια γαρίφαλο
2 ξυλάκια κανέλα
Τσίπουρο (ή βότκα ή κονιάκ)
Εκτέλεση:
Καταρχάς τα κράνα που θα μαζέψουμε πρέπει να είναι ώριμα, όχι όμως παραγινωμένα γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα λιώσουν και θα πάρει θαμπό χρώμα το λικέρ.
Σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο, βάζουμε τη ζάχαρη με τα κράνα εναλλάξ και το αφήνουμε σε θέση να το βλέπει ο ήλιος για 10 ημέρες περίπου. Δε ξεχνάμε να το ανακινούμε καθημερινά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν οι χυμοί των φρούτων.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τσίπουρο τη βότκα ή το κονιάκ και το αφήνουμε στον ήλιο για περισσότερο από ένα μήνα. Το πρώτο διάστημα ανακινούμε και πάλι το βάζο.
Όταν είναι έτοιμο, στραγγίζουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι.
Για περισσότερο άρωμα μπορούμε να βάλουμε γαρίφαλο και κανέλα και να ελαττώσουμε ή ν' αυξήσουμε τη ζάχαρη σύμφωνα με τα γούστα μας.
Tip:
Μην πετάξετε τα κράνα όταν τα αφαιρέσετε από το λικέρ! Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να νοστιμίσετε το γιαούρτι ή το παγωτό σας.
Καλή επιτυχία και στην υγειά σας!
0 comments: