Το ιδανικό ρόφημα για τον χειμώνα και οι ασθένειες που καταπολεμά




Το ρακόμελο είναι ένα από τα πιο γνωστά ποτά όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Μάλιστα μπορείτε να το πίνετε ζεστό ή κρύο ανάλογα τις προτιμήσεις.



Πιο συγκεκριμένα, το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Συνήθως είναι ρακί που συνδυάζετε με μέλι και άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα. Επιπλέον είναι ένα εξαιρετικο ρόφημα για τους χειμερινούς μήνες εφόσον μπορεί να καταναλωθεί και κρύο. Είναι κατάλληλο για τον πονόλαιμο και στον βήχα λειτουργεί σαν σιρόπι, στο κρυολόγημα και στο μπούκωμα.
Ρακόμελο: Η συνταγή για το ρακόμελο

Ρακόμελο στο μπρίκι

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:1 μπρίκι
κανέλα τριμμένη
κεφαλάκια γαρύφαλου (όσοι θα πιούν συν ένα)
Ρακή
μέλι


Στο μπρίκι ρίχνουμε τόσα ποτηράκια ρακί όσα είναι τα άτομα που θα πιουν μαζί με λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο.

Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι, από μισή κουταλιά του γλυκού, για κάθε ποτήρι που θα φτιάξουμε.

Σε σιγανη φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς. Προσοχή στις αναθυμιάσεις της ρακής υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, βγάζουμε το μπρίκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε σε κάθε ποτήρι να υπάρχει και από ένα κεφαλάκι γαρύφαλου.

Ρακόμελο στην κατσαρόλα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε1 λίτρο ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
μέλι όσο θέλουμε (το ιδανικό για αυτήν την ποσότητα είναι 4 κουταλιές της σούπας)
2 ξύλα κανέλας
3-4 Καρφάκια Γαρίφαλο

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά τη ρακή σε χαμηλή φωτιά κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά.

Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο και μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμο!

Σερβίρεται ζεστό και είναι το καλύτερο φάρμακο για κρυολογήματα.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε φλούδες από πορτοκάλι ή μήλο.

Ρακόμελο: Καπνιστό

Βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο για 40 ημέρες:2 λίτρα ρακή ή τσίπουρο
Φλούδες από 1 κιλό πορτοκάλια (ακέρωτα)
2 μήλα κομμένα στην μέση
4 ξυλάκια κανέλας
5-6 γαρίφαλα

Το διατηρούμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Αφαιρούμε τις φλούδες και περνάμε από τουλπάνι την ρακή

Βάζουμε το υγρό σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το μέλι και το υπόλοιπο τσίπουρο.

Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγο ανακατεύοντας ελαφρά για να διαλυθεί το μέλι και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι κανέλας και ανάβουμε φωτιά. Μόλις αρχίσει να βγαίνει καπνός το κλείνουμε μέσα αναποδογυρίζοντας κάθε ποτηράκι που θα σερβίρουμε το ρακόμελο.

Ζεσταίνουμε το ρακόμελο και σερβίρουμε


Το διαβάσαμε εδώ


Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: