Η Διατροφή που μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργία του Θυρεοειδούς σας







Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση που προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και ευαισθησία στο κρύο.

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς:

Ιώδιο: Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά, τα φύκια, το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά πρωινού.
Σελήνιο: Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Καλές πηγές σεληνίου είναι τα ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας.


Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα όσπρια.
Τυροσίνη: Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Καλές πηγές τυροσίνης είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.
Βιταμίνες: Οι βιταμίνες A, C, E και το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Καλές πηγές αυτών των βιταμινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.

Εκτός από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένες τροφές που μπορεί να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του αδένα.

Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:Φόλες: Οι τροφές που περιέχουν πολλά φθόριο, βρώμιο ή χλώριο μπορεί να παρεμποδίσουν την πρόσληψη ιωδίου από τον οργανισμό. Καλές πηγές φθορίου είναι το νερό της βρύσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια που εκτρέφονται σε υδάτινα περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα φθορίου. Καλές πηγές βρώμιου είναι τα λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Καλές πηγές χλωρίου είναι το αλάτι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.
Σόγια: Η σόγια μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση ιωδίου από τον οργανισμό.

Η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης σημαντικές για τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Συμπερασματικά, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και η αποφυγή ορισμένων τροφών που μπορεί να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του αδένα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του θυρεοειδούς και στη μείωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Η Διατροφή που μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργία του Θυρεοειδούς σας (therapeftis.eu)
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: