8 οφέλη από τις γλυκοπατάτες





Οι γλυκοπατάτες είναι μια υγιής ρίζα λαχανικών γεμάτη αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα σας από τη φθορά. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά στις γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά για το έντερο, τα μάτια, το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο , φυτικές ίνες και ψευδάργυρο.


Αυτά είναι τα 8 οφέλη της γλυκοπατάταςΟφέλη στο έντερο
Ανοσολογικά οφέλη
Αντικαρκινικά οφέλη
Βοηθά στην όραση
Οφέλη για τον εγκέφαλο
Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη
Βοηθά στην καρδιά
Βελτιώνει το σάκχαρο του αίματος
Τα οφέλη της γλυκοπατάτας στο έντερο

Έρευνες έχουν βρει ότι οι διαιτητικές ίνες στις γλυκοπατάτες είναι καλές για την υγεία του εντέρου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι διαιτητικές ίνες στις γλυκοπατάτες δρουν ως πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου και συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και της γενικής υγείας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γλυκοπατάτες ωφελούν τον εντερικό φραγμό (τη δομή που επιτρέπει στο σώμα σας να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά και να εμποδίζει τις επιβλαβείς ουσίες). Η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την διάρροια και άλλων προβλημάτων στο στομάχι.
Ανοσολογικά οφέλη της γλυκοπατάτας

Οι φυτοχημικές ουσίες (φυτικές ενώσεις που προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες και μολύνσεις) στις γλυκοπατάτες περιλαμβάνουν:



Καροτενοειδή
Τοκοφερόλες(βιταμίνη Ε)
Φαινολικές ενώσεις
Τανίνες
Φλαβονοειδή
Σαπωνίνες
Ανθοκυανίνες

Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Τα αντικαρκινικά οφέλη της γλυκοπατάτας

Έρευνα διαπίστωσε ότι οι γλυκοπατάτες έχουν αντικαρκινικά οφέλη. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι μωβ γλυκοπατάτες αναστέλλουν την ανάπτυξη των ακόλουθων τύπων καρκινικών κυττάρων:
Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος στομάχου (καρκίνος στομάχου)
Αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου(ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τους αδένες)

Τα φυτοχημικά πρέπει να ευχαριστήσουμε. Η αντιοξειδωτική δράση αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να μειώσει τη βλάβη στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
Οφέλη για την υγεία των ματιών

Οι ενώσεις είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή αντιοξειδωτικού στη διατροφή σας. Και οι γλυκοπατάτες περιέχουν αυτή τη χημική ουσία, η οποία προστατεύει την υγεία των ματιών και του αμφιβληστροειδούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες (που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες) έχουν αντιφλεγμονώδη απόκριση στην επιφάνεια των ματιών και μπορούν να θεραπεύσουν τις οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ξηροφθαλμίας .

Οφέλη για τον εγκέφαλο

Ένα άλλο πιθανό όφελος των αντιοξειδωτικών στις γλυκοπατάτες είναι η επίδρασή τους στη μνήμη. Ενώ οι μελέτες σε ανθρώπους για αυτό το θέμα λείπουν, ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι οι γλυκοπατάτες έχουν αποτελέσματα ενίσχυσης της μνήμης.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα γλυκοπατάτας βελτίωσαν τη χωρική μάθηση και τη μνήμη σε μοντέλα ποντικιών και ακόμη και επιδιόρθωσαν την εξασθένηση της μνήμης . Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα αποτελέσματα εφαρμόζονται στους ανθρώπους.
Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της γλυκοπατάτας

Με τον ίδιο τρόπο που τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τον καρκίνο επιδιορθώνοντας τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν επίσης τη φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή στο σώμα είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις υγείας όπως:
Αυτοάνοσα νοσήματα , όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Κατάθλιψη
Καρκίνος
Καρδιακή ασθένεια

Υψηλή πίεση του αίματος
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας
Πνευμονοπάθειες όπως το άσθμα
Νόσος Πάρκινσον
Διαβήτης τύπου 2

Η κατανάλωση τροφών, όπως οι γλυκοπατάτες, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε τη φλεγμονή υπό φυσικό έλεγχο.
Τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην καρδιά

Οι διαιτητικές ίνες στις γλυκοπατάτες είναι υπέροχες για την καρδιά σας. Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει επαρκείς διαιτητικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής (καρδιακής) νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαιτητικές ίνες συνδέονται με τα χολικά οξέα, εμποδίζοντας την επαναρρόφηση στο ήπαρ και αναστέλλοντας το σχηματισμό χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γλυκοπρωτεΐνη και μανιόκα αύξησαν τη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) (θεωρείται καλή χοληστερόλη) και μείωσαν τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (LDL) (θεωρούμενη κακή) χοληστερόλη) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έτρωγε λευκό ψωμί.

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας στο σάκχαρο του αίματος

Από τρεις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε μια ανασκόπηση, μια μελέτη βρήκε σημαντική βελτίωση στα επίπεδα A1c (μέτρηση των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα του σώματος) σε τρεις έως πέντε μήνες με 4 γραμμάρια γλυκοπατάτας ημερησίως σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι μελέτες είναι χαμηλής ποιότητας και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές.



8 οφέλη από τις γλυκοπατάτες (msn.com)


Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: